dimarts, 19 d’abril del 2011

Entrevista a la revista La Rambla

La Rambla (Sant Joan) nº 218 - 19-abril-2011 / Local
Noticia anterior pdf Versión para imprimir Comentar Escuchar noticia Enviar a... Agrandar texto Disminuir texto Siguiente noticia
Sant Joan d´Alacant

Albert Caturla, candidato del Bloc: ' Cada dia és més evident que els grans partits funcionen com un partit únic bicèfal'

“Esperem revalidar la confiança de l'electorat i continuar treballant pel nostre poble, siga des de l'oposició o com a força necessària per impulsar polítiques municipals més adaptades als nous temps”.

La Rambla: ¿Por qué decidiste encabezar este proyecto político? Albert Caturla: Per proposar alternatives a unes polítiques que des dels governs del PP i del PSOE ens estan portant a un fracàs social i econòmic sense precedents.

Des del punt de vista personal és un projecte il·lusionant i un repte important; des del punt de vista col·lectiu considere imprescindible la presència en la política municipal d'una sensibilitat progressista, valencianista, ecologista i profundament democràtica, com la que representa el Bloc. No és una opció buscar un racó tranquil a la vora del camí i mirar com s’enquisten els problemes, callar i baixar el cap ens ha costat molt a la societat valenciana en general i a la santjoanera en particular. Compromís, treball, projecte i equip són els nostres arguments.

-L.R.: ¿Qué balance hacéis de esta legislatura gobernada por el Partido Socialista? -A.C.: S'ha caminant decididament en la direcció equivocada.

L'objectiu principal del grup de govern era aprovar un Pla General sense consensuar un projecte de poble. La participació ciutadana que s’ha fet, hauria d’anomenar-se manipulació ciutadana. No han tingut, ni tenen, en compte la realitat socioeconòmica i s’han perdut uns anys preciosos en polítiques de fum. Es continua apostant per un model econòmic basat en l’ocupació irracional del territori. Han aprovat un PGOU que proposa un model de ciutat insostenible, preveu una densitat de població de més de sis mil habitants per km2, disfressen l’informe econòmic i l’ambiental, i planifiquen la destrucció del nucli històric. Sobretot, no donen solució al grans problemes del nostre poble, en creen de nous i agreugen alguns que ja tenim. El vessant especulatiu impera sobre qualsevol altre aspecte. I tot açò amb un cost del projecte de redacció de vora mig milió d’euros.

S’ha fet una nova contracta de la brossa, la major despesa municipal, que encarix el servei mig milió d’euros a l’any i no el millora, ni des del punt de vista de l’usuari/a ni pel tractament dels residus. Les inversions extraordinàries i milionàries del Plan E i el Pla Confiança, que han finançat les noves instal·lacions culturals, l'edifici per a la policia local o el centre de majors; no han servit per dotar-nos de les infraestructures necessàries en educació o sanitat. S’ha gestionant malament el patrimoni municipal, hem perdut la Dominica i malauradament la casa i torre d’Ansaldo van pel mateix camí.

Hem fet molt mal negoci amb els pàrquings de darrere de l’església i el de l’Ordana. Projectes estrella com el de la piscina coberta han acabat “estrellant-se” contra la realitat.

S'ha construït sense fonaments, perquè no s'han elaborat els projectes socials que donen sentit a les inversions.

La majoria absoluta no ha deixat escoltar les veus dels qui demanàvem prudència i això s’ha sentit en els pressupostos municipals dels últims anys, no han tingut en compte la crisi i el resultat pressupostari de 2010, abans dels ajustes, dóna un resultat negatiu de -866.630,51 €.

-L.R.: ¿Cuáles son las líneas generales de vuestro programa electoral? -A.C.:Acompanyar els processos de recuperació de la crisi econòmica i social que patim. L'objectiu prioritari de les nostres polítiques serà superar esta situació amb el recolzament de tots i totes i l’aplicació de polítiques encaminades a fomentar l’activitat econòmica, la formació i la potenciació d’un nou model econòmic d’èxit en la societat de la informació i el coneixement.

Al mateix temps ens comprometem a treballar per una societat més justa, solidària, respectuosa amb la diversitat i amb el seu entorn cultural i social, mediambientalment sostenible i econòmicament competitiva en un món globalitzat.

En línies generals, estaríem per: Potenciar Sant Joan com a ciutat de serveis recolzant les empreses i el comerç local. Apostar per una gestió eficaç que racionalitze les despeses i els recursos.

Treballar per l’eficiència administrativa, la racionalització dels recursos humans i una adequació de les despeses als ingressos ordinaris.

Potenciar el turisme ofertant un producte identificable, amb personalitat pròpia, amb una cultura tradicional rica i diversa, amb un patrimoni paisatgístic i historicoartístic viu i complet. Posar en valor el nostre patrimoni arquitectònic i monumental, centre històric, sistema de reg, torres de defensa, ...

Ordenació coordinada del territori, per tal que els plans generals d’ordenació urbana de cada municipi es desenvolupen de manera coherent i compatible, millorant i creant noves connexions per compartir serveis entre els diferents municipis de la comarca.

Aprofitament òptim dels recursos hídrics: rehabilitació del pantà de Tibi i dels assuts de Sant Joan, Mutxamel i el Campello, per aprofitar l'aigua del Montnegre i possibilitar la recuperació dels seus ecosistemes; creació d’una xarxa d'aigua de reg i per a usos ambientals, a partir de l'aigua de la depuradora Alacantí Nord, destinada a les zones verdes i espais públics desaprofitats, que es poden convertir en horts urbans.

Facilitar la mobilitat comarcal mitjançant la posada en marxa de l’Agència Metropolitana de Mobilitat.

Completar el servei del TRAM per Sant Joan, transport llançadora a Alacant, connexions Universitat d’Alacant. Tractament coherent a l’Av. Miguel Hernández.

Alliberament peatge de l’autopista AP7 per tal que funcione com a ronda urbana i fer innecessària l’ampliació de l’A70. Recuperació i protecció de camins, habilitar vies segures per caminar i anar en bicicleta.

Col·laborar en la millora substancial en el nivell de formació i capacitació dels i les joves per afavorir una millor adaptació a les necessitats del mercat laboral de la nova societat.

Posar en marxa mecanismes de participació directa del ciutadà/ana en la vida municipal Construir una ciutat contínua i més compacta, no promovent més urbanitzacions aïllades i segregades del nucli urbà. Promoure un urbanisme que permeta viure conservant la qualitat d’un municipi de dimensions mitjanes.

Potenciar la nostra llengua i cultura com a element de cohesió social.

Compromís amb l’educació infantil pública de 0 a 3 anys i amb la qualitat de l’educació en totes les seues etapes, especialment en el que es refereix a dotacions i adequació de les infraestructures. Així mateix amb les persones grans i els dependents.

-L.R.: Los ciudadanos están desencatados ante la clase política, ¿cómo les animarías para que acudieran a las urnas el próximo 22 de mayor? -A.C.: Sense la participació activa del poble no es sustenta la democràcia i s’obrin les portes a arguments i règims autoritaris, no crec que això siga una bona perspectiva.

Animem a votar, però també a opinar, protestar, decidir,..., a formar part d’una ciutadania crítica que pose més difícil els abusos del poder.

Els/les ciutadans/es també són responsables dels polítics que tenen, els han votat i els continuen votant o simplement els deixen fer.

És cert que l’opinió pública està mediatitzada pels mitjans de comunicació de masses, però també que ara més que mai tenim més possibilitats de formar-nos i informar-nos.

S’ha de votar amb responsabilitat, però també s’han d'utilitzar els recursos que ofereix un sistema democràtic per enfrontar-se al poder: Aprendre a protestar hauria de ser una assignatura obligatòria.

Educar persones, formar ciutadans/ es, instruir treballadors/es és un projecte que ha d’assumir la societat en el seu conjunt.

-L.R.: ¿Pactaríais con algún partido para formar gobierno? -A.C.: Si el poble ens dóna la força suficient, decidirem sobre les polítiques i els instruments per aplicar- les amb la llibertat i la responsabilitat d'un partit que té vocació de govern.

Si després del 22 de maig som decisius, la nostra prioritat serà buscar aliances en polítiques que ens permeta encarar amb optimisme una eixida a la crisi. No podem pactar amb polítiques que hipotequen el futur i destruïxen el medi, polítiques a les què ens tenen acostumats tant el PP com el PSOE.

-L.R.: ¿Cuáles son vuestras expectativas para las próximas elecciones generales? Municipales? -A.C.: Cada dia és més evident que els grans partits funcionen com un partit únic bicèfal, dues cares per fer la mateixa política.

Per tant, el debat no és quina política, sinó quin partit la gestionarà.

El que esperem és que no es conforme una majoria absoluta, perquè és molt probable que després de les eleccions generals s'obrirà un període de canvis legislatius per facilitar encara més polítiques centralistes. Polítiques que prioritzen, per exemple, l'AVE a Madrid sobre el corredor Mediterrani que ens haguera comunicat amb Europa, polítiques centralistes que tenen un impacte estratègic i una repercussió econòmica que ens allunya de la recuperació.

Esperem revalidar la confiança de l'electorat i continuar treballant pel nostre poble, siga des de l'oposició o com a força necessària per impulsar polítiques municipals més adaptades als nous temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...